Hulp bij lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten (SOLK)
Het zijn de klachten waar je huisarts geen raad mee weet
Het zijn klachten waarmee je waarschijnlijk al tijden rondloopt. Waar je niet meer over durft te beginnen. En waar je inmiddels knap onzeker van bent geworden. Niet alleen over de klacht, maar ook over dat je die klacht hebt.
Om te beginnen: je bent de enige niet
Ongeveer de helft van de klachten bij een huisarts zijn lichamelijk niet goed is te verklaren. Meestal gaan die klachten vanzelf weer over. Soms niet. Omdat dit soort klachten voor veel behandelaars moeilijk te begrijpen zijn, veranderen ze nogal eens van naam.
Aan wat voor klachten moet je dan denken? Nou, eigenlijk aan alle klachten die langer aanblijven en waar geen oorzaak bij te vinden is. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijnen, hartkloppingen of bijvoorbeeld een zorgwekkende pijn op je borst.
Complex probleem, gecombineerde aanpak
Zoals de naam al zegt, de klachten zijn moeilijk te verklaren. Dat komt waarschijnlijk omdat ze complex zijn. Er is niet één oorzaak, maar een netwerk van invloeden die allemaal meespelen. Ingewikkeld dus. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet te behandelen zijn. Praktijkervaringen wijzen uit dat een gecombineerde aanpak goed werkt. Dat we niet alleen je lichaam behandelen, maar ook je gedachten, gevoelens, gedrag en sociale omstandigheden.
Je krijgt een team van begeleiders; een revalidatiearts stuurt verschillende specialisten aan die nauw samenwerken om samen met jou op alle fronten tegelijkertijd in actie te komen.